De inhoud van ons telefoonverkeer wordt steeds beter beschermd. Maar de metadata zoals telefoonnummers, contacten, en tijdstippen zijn vaak nog steeds toegankelijk voor overheden en telecombedrijven. Opmerkelijk genoeg is het niet heel moeilijk om profielen van mensen op te stellen met alleen deze informatie.

Onze privacy is belangrijk, maar met de digitale communicatie van tegenwoordig is het niet meer altijd duidelijk wat we allemaal delen en met wie. Zeker na het NSA-afluisterschandaal twee jaar geleden was onze digitale privacy ineens een hot topic. Recenter nog was er het gesteggel tussen Apple en de FBI over het kraken van de iPhone van een terrorist. Ondertussen versleutelt WhatsApp inmiddels alle berichten met end-to-end-encryptie om onze privacy te garanderen. Dit beschermt inderdaad de inhoud, maar WhatsApp, overheden en veel andere bedrijven hebben nog steeds toegang tot onze metadata.

pdfReden voor de wetenschappers van Stanford University om uit te zoeken wat er mogelijk is met metadata. Met de applicatie die ze bij proefpersonen installeerden, kregen ze toegang tot de bel- en SMS metadata. Deze data omvatten: hoe lang, hoe vaak en wanneer je met welke telefoonnummers belt en sms’t. Daarnaast verzamelde de applicatie van de onderzoekers Facebook gegevens om uiteindelijk hun resultaten mee te vergelijken...

...de wetenschappers waren niet alleen in staat informatie over identiteit, woonplaats en relatiestatus op te halen, ze konden ook hele profielen opstellen zoals in het geval met de abortuskliniek. Het belgedrag verried of mensen contact hadden met onder andere gezondheidsinstellingen, apotheken en religieuze instellingen. Dit stelde de onderzoekers in staat om met beperkte middelen al profielen van mensen op te stellen.

De onderzoekers pleiten ervoor dat er naast aandacht voor de privacy van de inhoud er ook aandacht is voor de privacy van metadata. Als zij al met vrij beperkte middelen zulk gedetailleerde profielen van mensen kunnen opstellen dat moeten overheden en telecombedrijven in staat zijn dit op een nog veel grotere schaal te doen, voor tal van doeleinden. 

Alles bij de bron; Laboratorium


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha