×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 887 niet laden

Er is weinig goede informatie over aftappen in Nederland. Telecommunicatie en beleidsspecialist Rudolf van der Berg heeft een gastcollege op de Universiteit van Leiden gegeven waarin hij uitleg geeft over hoe de verplichting tot aftappen werkt en wie er tapplichtig is, zoals beschreven in de hoofdstuk 13 van de Telecommunicatiewet. Daarnaast heeft Van der Berg [...]
artikel afkomstig van www.ispam.nl

Er is weinig goede informatie over aftappen in Nederland. Telecommunicatie en beleidsspecialist Rudolf van der Berg heeft een gastcollege op de Universiteit van Leiden gegeven waarin hij uitleg geeft over hoe de verplichting tot aftappen werkt en wie er tapplichtig is, zoals beschreven in de hoofdstuk 13 van de Telecommunicatiewet. Daarnaast heeft Van der Berg onderstaand overzicht van partijen gemaakt die wél en niet onder de Telecommunicatiewet vallen en wie er tapplichtig is. Al merkt Van der Berg wel op dat het uiteindelijk de rechter er toch een andere mening op na kan houden, dus zolang de Hoge Raad of Raad van State hier geen uitspraak over heeft gedaan, kan niemand er 100 procent zekerheid over geven.

Webhosting bedrijven vallen vaak niet onder de Telecommunicatiewet. Een ruwe sortering van de branche levert de volgende indeling van de rollen die partijen spelen:

  • Pure colocatie - leveren een pand, een rack, stroom. De klant levert zelf de computer, doet het beheer etc.
  • Verhuurder van computer rekencapaciteit: Levert een computer (of een deel van een computer) waar de klant mee kan doen wat ie wil. Wordt veelal geleverd met een netwerkverbinding naar het internet. (theoretisch gezien hoeft dit niet)
  • Systeembeheer: Voert voor de klant beheer op een computer/netwerk. Klant kan eigenaar zijn van de systemen of deze huren van derden, deze systemen kunnen staan bij de klant of ergens anders.
  • Applicatiebeheer: beheert specifieke software voor de klant, levert soms wel en soms niet de licenties voor het gebruik als onderdeel van de dienst. Bv een CMS. De klant doet zelf de content, kan wel of geen eigenaar zijn van de computer etc.
  • Content/designbeheer: beheert de content voor de klant.

Dit zijn allemaal rollen die niet zoveel met telecommunicatie van doen hebben. Of het een CMS, mailserver, VoIP server of eCommerce applicatie is, de functies lopen steeds meer in elkaar over. De beheerder routeert het telecommunicatieverkeer niet.

Qua telecommunicatie heb je twee opties:

  • Inkopen bij een leverancier van een toegangsdienst. (bijvoorbeeld een ISP of andere telecomaanbieder). Geen mogelijkheden om zelf verkeer te routeren. Nog steeds niet tapplichtig.
  • Zelf gaan routeren. (vergt in de internetwereld een AS-nummer en eigen IP-space) Pas dan ben je echt een telecommunicatienetwerk of dienst aanbieder.Dit betekent dat je dus ook je eigen aftapverplichting moet regelen. (Andere partijen kunnen de tap niet meer uitvoeren, want je kunt zelf je eigen routering doen dmv BGP)
Aftappen in Nederland

 

View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: lawful interception)


Posted: 2008-10-21 08:01:59

Read Full Article
Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha