In 2020 heeft de Europese Commissie tijdelijke wetgeving voorgesteld over ‘chat control’. Dit probeerde het scannen van ieders privé online communicatie—Elk bericht, e-mail of chat te legaliseren. Deze volgende stap in een lange reeks aanvallen van regeringen op de versleuteling van online communicatie heeft het bezorgdheid verhoogd onder privacyactivisten met zijn potentieel om een nieuwe te creëren ‘Cryptowar’.

Deze aanvallen instrumentaliseren de angsten van politiek gemotiveerd geweld en kindermishandeling om veiligheidsmaatregelen zoals encryptie te ondermijnen, die niet alleen essentieel zijn voor de veiligheid van journalisten, klokkenluiders, politieke dissidenten en mensenrechtenverdedigers, maar ook van iedereen die vertrouwt op vertrouwelijke online communicatie. 

De door de commissie voorgestelde ‘oplossing’ levert veel meer problemen op dan ze naar verluidt oplost. Er zijn alternatieven op de serieuze uitdaging om online kindermishandeling en uitbuitend materiaal te delen, zonder gelijk iedereen te bespioneren.

Alles bij de engelstalige bron; EDRI


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha