Geavanceerde hackingsoftware is gebruikt door autoritaire overheden om de smartphones van journalisten en mensenrechtenactivisten in tal van landen te bespioneren. Dat blijkt uit een onderzoek van ‘Knack’ en ‘Le Soir’ in samenwerking met journalistencollectief Forbidden Stories en veertien internationale mediapartners.

Spil van het verhaal blijkt het Israëlische bedrijf NSO Group, dat spyware verkoopt aan landen en overheidsdiensten. Daarmee kunnen ze vanop afstand gsm’s hacken en er vervolgens alle informatie uithalen, zoals wachtwoorden, sms’jes, foto’s en contactenlijsten. De software kan ook de microfoon en camera op afstand inschakelen of ongezien screenshots maken. 

Het ‘Pegasus Project’ toont dat de technologie ook misbruikt wordt door tal van landen die klant zijn van NSO Group, zo schrijft ‘Knack’. De onderzoeksjournalisten die deelnamen aan het project kwamen tot die conclusie nadat er een lijst gelekt was met meer dan 50.000 telefoonnummers. Die waren geselecteerd als potentieel doelwit voor cyberspionage door klanten van NSO Group.

“Dit project onthult hoe de spyware van NSO een repressiewapen is voor regeringen. Journalisten en activisten kunnen op die manier schade toegebracht worden”, stelt Dana Ingleton als codirecteur van Amnesty Tech. “Het aantal journalisten dat als doelwit dient is huiveringwekkend en toont hoe Pegasus gebruikt wordt om persvrijheid aan te vallen en journalisten in gevaar te brengen. De claim van NSO dat zijn tools enkel worden gebruikt om misdaad en terrorisme te bestrijden ligt aan flarden.”

Meer bevindingen van het onderzoek zullen volgens The Washington Post in de komende drie dagen bekend worden gemaakt.

Alles bij de bron; HLN


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha