De officiële uitslag van het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), beter bekend als de 'sleepwet', wordt op donderdag 29 maart om 11.00 uur door de Kiesraad in een openbare zitting vastgesteld. Dat heeft de Kiesraad vanochtend bekendgemaakt.

Voor het raadgevend referendum verzamelt elke gemeente de tellingen van alle stembureaus in de gemeente en stelt de stemtotalen voor de gemeente vast. Deze stemtotalen geeft de gemeente door aan het hoofdstembureau van de betreffende kieskring. De hoofdstembureaus tellen de uitslagen van gemeenten op tot een totaal aantal stemmen voor hun kieskring en maken deze bekend in een openbare zitting op vrijdag 23 maart om 10.00 uur.

Alles bij de bron; Security

Datacenter BIT stapt naar de rechter in een poging de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) ongeldig te laten verklaren. Dit doet het datacenter samen met een coalitie die bestaat uit onder andere Bits of Freedom, Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

Nederlandse burgers mochten zich 21 maart tijdens een referendum uitspreken over de Wiv, waarbij een meerderheid van 48,9% zich tegen de wet uitsprak. Het gaat echter om een raadgevend referendum, waarvan de overheid de politiek kan negeren om de wet alsnog (onaangepast) in werking te laten treden. Door naar de rechter te stappen hoopt de coalitie verschillende amendementen toe te voegen aan enkele onderdelen van de Wiv.

Alex Bik, CTO bij BIT: “De gevolgen van deze sleepwet kunnen verstrekkend zijn. Niet alleen voor burgers, maar ook voor de gehele Nederlandse digitale economie. Al eerder slaagden wij erin om de bewaarplicht communicatiegegevens van tafel te vegen. Ook dit keer hopen wij op succes en staan wij voor een open, veilig en vrij internet met waarborging van privacy.”

Alles bij de bron; DutchIT


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!