Inlichtingendiensten MIVD en AIVD willen veel liever de eigen hackers inzetten om informatie te ontfutselen aan potentiële terroristen of om andere misstanden te voorkomen. Dat concludeert Volkskrant-journalist Huib Modderkolk vanmorgen in een analyse. Daarmee concentreert het debat over de nieuwe wet op de inlichtingendiensten (Wiv) zich op het verkeerde onderwerp.

Hacken is veel aantrekkelijker, heeft minder juridische implicaties en levert potentieel veel meer inbreuk op de privacy van de omgeving van degene waar de inlichtingendiensten belangstelling voor hebben. Toch gaat het debat daar nauwelijks over. 

Maar de inlichtingendiensten hacken al vol op. Volgens bronnen die de Volkskrant aanhaalt, zitten de hackers van de AIVD al in honderden computers in Nederland en ver daarbuiten. Het hacken gebeurt al sinds 2013 blijkt uit een uitgelekt gesprek tussen specialisten van de Nederlandse inlichtingendiensten en diens Amerikaanse evenknie NSA. De Nederlanders vertellen daarin trots hoe ze zich toegang hebben verschaft tot diverse Nederlandse webfora. Dat onderzoek is gericht op terroristen, maar en passant worden berichten van veel onschuldigen ook bekeken.

Als het doelwit zijn zaakjes echter goed afgeschermd heeft is het alternatief om dan de computers van mensen in de sociale omgeving van het doelwit te hacken. Op dit moment mogen de diensten dat formeel nog niet, maar de nieuwe wet creëert daar wel mogelijkheden voor.

Alles bij de bron; AGConnect


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha