Hoofdtelefoons kunnen makkelijk worden omgezet naar een microfoon. Dat ontdekten onderzoekers aan de Israëlische Ben Gurion-universiteit. Dat is handig voor wie snel een microfoon nodig heeft, maar dat betekent eveneens dat hackers je kunnen afluisteren. De onderzoekers ontwikkelden een hack die de omkering mogelijk maakt via de audiojack. Momenteel is er geen programma bekend dat gebruik maakt van deze zwakte in het systeem, maar het valt niet uit te sluiten dat dergelijke hacks in de toekomst populair worden. 

Een kwetsbare computer kan vanop afstand worden geïnfecteerd met malware die een omkering van inkomend en uitgaand geluid mogelijk maakt. De geluidskwaliteit is naar verluidt erg goed, met verstaanbare opnames tot op 6 meter. De onderzoekers raden daarom aan om je hoofdtelefoon of oortjes steeds uit te trekken wanneer je ze niet gebruikt.

Tot dusver heeft de groep alleen maar computers geprobeerd. Ze sluiten echter niet uit dat ook tablets en smartphones op een gelijkaardige wijze afgeluisterd kunnen worden. De audiojack is dan ook een onwaarschijnlijke verdachte voor dergelijuke praktijken, en is daardoor vaak slecht tot niet beveiligd.

Alles bij de bron; ZDNet [Thnx-2-Luc]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha