Drie nieuwe schandalen in Groot-Brittannië en Canada hebben laten zien dat Westerse overheden verslaafd zijn aan massasurveillance en Edward Snowden gelijk had, zo stelt journalist Glenn Greenwald.

Zo oordeelde recentelijk een speciale Britse rechtbank dat Britse inlichtingendiensten illegaal op grote schaal en gedurende lange tijd grote hoeveelheden persoonlijke informatie van burgers hebben verzameld. Een paar dagen later bleek dat Canadese inlichtingendiensten ook hun boekje te buiten waren gegaan door onrechtmatig data te bewaren en niet eerlijk te zijn tegenover de rechters die inlichtingenprogramma's toestaan. Het derde voorval was ook uit Canada afkomstig. De Canadese politie bleek een journalist te hebben bespioneerd die onderzoek naar misstanden door de politie deed. Verder onderzoek liet zien dat de politie zes journalisten volgde.

Greenwald stelt dat dit precies het misbruik en de misdrijven zijn van het massasurveillance-regime dat deze landen hebben uitgerold, "Nu met elk nieuw onderzoek er meer bewijs bovenwater komt, blijkt dat de claims van Snowden steeds meer kloppen. Westerse functionarissen zijn inderdaad verslaafd aan onverantwoorde, geheimzinnige, onrechtmatige massasurveillancesystemen die zowel tegen hun eigen burgers als buitenlanders worden ingezet, en hoe meer dit soort systemen wortel schieten, hoe meer essentiële vrijheden worden aangetast."

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha