Ex-raadslid Robbert Leutscher van de Liberaal Democraten IJsselstein heeft zich eind december teruggetrokken uit de gemeenteraad. Reden: een zeer kritisch rapport van integriteitsbureau Berenschot waaruit naar voren komt dat hij vertrouwelijke informatie over de benoeming van de waarnemend burgemeester Marianne Kallen lekte naar de pers. Hij noemde haar naam niet, maar gaf aanwijzingen die uiteindelijk tot haar naam zouden kunnen leiden.

Dat Leutscher met een journalist van het Algemeen Dagblad gesproken heeft over de benoeming van de waarnemend burgemeester op de bewuste zaterdag 8 november klopt. Maar dat juist dat gesprek door een andere journalist van het lokale blad Zenderstreeknieuws, Lysette Verwegen, is opgenomen en werd gedeeld met de onderzoekers van Berenschot, maakt hem strijdbaar. Hij heeft aangifte gedaan en wil dat zij wordt vervolgd. „Ik voerde een gesprek met een andere journalist en wist niet dat hij zijn telefoon op de luidspreker-stand had gezet. Zodoende kon een andere journaliste meeluisteren en het gesprek opnemen”, zegt Leutscher. „Het heimelijk opnemen en verspreiden van gesprekken is bij mijn weten niet toegestaan, mits er een groot maatschappelijk doel mee wordt bereikt. Ik wil dat een rechter zich daarover gaat uitlaten.”

Het delen van de informatie wordt door raadsleden als politieke doodzonde beschouwd. „Wat er precies is gebeurd kan ik nooit te weten komen. De gemeente zegt niet over de opname te beschikken, de lokale journaliste weigert die aan mij te verstrekken." Dat er een geluidsopname is, werd aanvankelijk nog door Verwegen bevestigd, maar later verwijst zij naar het Berenschot-rapport.

Peter Bekkering, de journalist van het Algemeen Dagblad die het gesprek met Leutscher voerde, had geen enkel idee dat het gesprek werd opgenomen. „Het is mij pas later verteld. Ik was daar niet blij mee, maar heb later een redelijk gesprek daarover met Lysette gevoerd.”

Alles bij de bron; Telegraaf

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha