De Duitse regering heeft aangegeven dat zij met Snowden wil praten, mits de voormalig NSA-medewerker bereid is details te geven over de afluisterpraktijken die op Duitsers zijn gericht. Zo zou hij meer informatie moeten overleggen over hoe het mobieltje van bondskanselier Angela Merkel jarenlang kon worden afgeluisterd, schrijft The Guardian.

Wellicht kan Snowden getuigen in een parlementair onderzoek naar de in Duitsland zeer gevoelige kwestie; in de Bundestag klinken steeds meer geluiden voor een dergelijk onderzoek. De linkse partijen hebben zich al voorzichtig uitgesproken voor een parlementair onderzoek, waarmee een kleine meerderheid is ontstaan. Er bestaan wettelijke mogelijkheden om Snowden bij een dergelijk onderzoek als getuige politiek asiel te geven, zo klinkt het voorzichtig in Duitsland.

Aanleiding voor de kwestie was het afreizen van Hans-Christian Stroebele, parlementariƫr van de Groene Partij, naar Moskou. Daar sprak hij met Snowden en hij nam een brief mee voor Angela Merkel. In de brief stelt Snowden dat met wereldwijde druk op de VS misschien het 'schadelijke gedrag' van de Amerikanen kan worden gestopt. Daarbij doelt hij op pogingen van de Obama-regering om verdere onthullingen over het NSA-programma te voorkomen.

Alles bij de bron; Tweakers

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha