De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft in Nederland in één maand 1,8 miljoen telefoonnummers afgetapt. In Duitsland en Frankrijk gaat het respectievelijk om 500 miljoen en 70 miljoen afgetapte telefoonnummers. Daarnaast zijn 97 miljard internetsessies geregistreerd.

De NSA verzamelde de gegevens in het kader van het afluisterprogramma Boundless Informant. De telefoonnummers werden opgeslagen en vergeleken met een database van verdachte nummers. Als het nummer in de database voorkwam, kon het gesprek volgens Tweakers worden afgeluisterd. Het is niet bekend of en hoe vaak NSA dat gedaan heeft.

In totaal werden in Boundless Informant de gegevens van 125 miljard gesprekken opgeslagen. In sommige gevallen werd er ook internetverkeer bekeken. In Nederland was dat niet het geval. 

SP-Kamerlid Ronald van Raak vindt dat de Tweede Kamer nu zelf verantwoordelijkheid moet nemen omdat minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) dat niet doet. Van Raak stelt voor Snowden, die de cijfers lekte, uit te nodigen om naar de Tweede Kamer te komen. "Ik wil daarbij dat de minister garandeert dat Snowden niet wordt uitgeleverd aan de VS", aldus Van Raak.

De Franse regering heeft inmiddels de Amerikaanse ambassadeur in Parijs op het matje geroepen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken zegt in de komende uren een verklaring van de Verenigde Staten te verwachten. Hij noemt de zaak “schokkend”.

Alles bij de bronnen; WebWereld, Tweakers, NuTech & NOS

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha