Alle alarmmeldingen van burgers bij brandweer- en ambulancediensten komen terecht op internet. Dagelijks worden duizenden huisadressen van Nederlanders die 112 bellen zo openbaar. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Op internet zijn honderden websites te vinden die de alarmmeldingen van P2000 aflezen en publiceren. 

Elke minuut komen er op internet nieuwe 112-meldingen bij. Op 112meldingen.nl waren gisteren zo'n drieduizend alarmmeldingen terug te vinden. Bij ruim 1.300 berichten was postcode, straatnaam en huisnummer vermeld. Ook gevoelige informatie over voorvallen is soms na te lezen.

En Wilbert de Vries beheert de website: Alarmeringen.nl. Sinds 2003 vangt hij met een antenne de piepersignalen op. Niet alles gaat op zijn website: zelfdodingen en meldingen van opvanghuizen voor vrouwen filtert hij eruit. Sinds een jaar krijgt hij aan de lopende band e-mails van personen die vragen of hun adresgegevens van de site kunnen worden gehaald. Meestal maakt De Vries daarvan geen probleem. 'Ik kan me goed voorstellen dat je je eigen ambulancemelding niet op internet wil hebben staan.' Zo vroeg iemand hem de adresgegevens weg te halen, omdat het huis te koop stond. De eigenaar was niet blij dat potentiële kopers die op internet het adres opzochten ook enkele ambulancemeldingen te zien kregen. 'Ik verzamel gegevens die erg gevoelig liggen', erkent De Vries. Daarom werkt hij aan software die de adresgegevens verwijdert. 

Alles bij de bron; volkskrant (thnx-2-Niek) 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha