De downloadwinkels van Apple en Google vragen doorgaans 30 procent commissie over elke digitale aankoop, ook voor Fortnite-spelers. Epic probeerde daaronderuit te komen en werd uit de downloadwinkels gegooid. Waarna Epic terugsloeg met een dubbelloops antitrust-aanklacht tegen zowel Google als Apple...

... De Epic-zaak legde een enorme stapel geheime distributiedeals en andere onderonsjes bloot. Bijvoorbeeld: in een mail in 2010 spoort Steve Jobs de Apple-top aan „om alle producten te koppelen en klanten op te sluiten in ons ecosysteem”. Apple heeft er ook een handje van om te succesvolle apps die klanten kunnen weglokken naar concurrenten weg te ‘filteren’ uit de downloadwinkel. „Al bouwen Google en Amazon goede producten, ze mogen niet in het rijtje populaire apps verschijnen”, staat in een van de mails.

Apple heeft de App Store grondig dichtgetimmerd en staat niet toe dat je op iPhones software downloadt buiten de officiële winkel om. Bij Android kan dat wel, maar Google verzon iets anders om concurrentie voor de Google Play Store te dwarsbomen. Google betaalde een hogere vergoeding aan fabrikanten van Androidtelefoons als ze geen andere downloadwinkels installeerden. Ook bedacht Google ‘Project Hug’: als gameontwikkelaars de Play Store niet verlieten – in het kielzog van Epic – kregen ze een ‘knuffel’ in de vorm van extra promotie.

Daar zit je dan, als ontwikkelaar. Gevangen door Apple en doodgeknuffeld door Google. Vandaar dat Epic zijn queeste tegen de hoge afdracht in de downloadwinkels ‘Project Liberty’ doopte. En vandaar dat andere ontwikkelaars, zoals Spotify, aansluiting bij Epic zochten...

...In een appstore struikelt het kapitalisme al snel over zijn eigen voeten: bedrijven worden te groot, te machtig en hongerig naar meer. Op het verslavende af.

Alles bij de bron; NRC


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!