Marleen Stikker, directeur van ‘future lab’ Waag, leert tegenwoordig studenten aan de Hogeschool van Amsterdam kritisch te zijn over digitale technologie. 

In januari werd ze aangesteld als ‘professor of practice’ aan de Hogeschool van Amsterdam, waar ze tot taak heeft studenten, docenten en onderzoekers een kritische houding over digitale technologie bij te brengen. Langzaam, hoopt ze, wordt de digitale wereld weer van ons allemaal. “Technologie is heel bepalend voor ons,” zegt Stikker. “We kunnen er van alles mee, maar we geven er nauwelijks zelf richting aan.”...

...U bent bekend geworden als oprichter van De Digitale Stad, in een tijd dat internet nog nauwelijks bestond.

“Een tijd dat het internet nog als vanzelfsprekend behoorde tot het publieke domein. Net als de straat: een plek met regels die we samen hebben vastgesteld – en waar je pas de politie erbij roept als het heel extreem wordt. Als je nu op het internet iets wil delen, doe je dat altijd op een platform van een big-techbedrijf. Je bent tegenwoordig op bezoek bij een partij die eenzijdig de regels stelt en daarbij maar één ding vooropzet: zoveel mogelijk profijt halen. Bedrijven die denken dat iedereen vogelvrij is. Die alle data van je verzamelen, of je nou een stappenteller gebruikt of een weerapp.

Het is bizar. Het internet is volledig geprivatiseerd en je privacy is er niets meer waard.” En er zijn ook best alternatieven: berichtenapp Signal, de webbrowser Brave. Die slaan geen informatie over je op.

Alles bij de bron; Parool


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha