Om third-party cookies te vervangen en toch nog gericht te kunnen adverteren bedacht Google de "Privacy Sandbox". Hierbij worden gebruikers op basis van hun browsegedrag in zogeheten cohorten geplaatst. Vervolgens kunnen adverteerders aan gebruikers binnen een bepaald cohort advertenties tonen. Google Chrome kijkt naar het browsegedrag en plaatst de gebruiker vervolgens in een cohort. Dit cohort wordt met websites en adverteerders gedeeld, zodat die op basis van het cohort gericht kunnen adverteren.

"De technologie voorkomt de privacyrisico's van third-party cookies, maar introduceert tegelijkertijd allerlei nieuwe risico's", zegt Bennett Cyphers van de EFF. Het gaat dan bijvoorbeeld om discriminatie en fingerprinting.

De EFF-medewerker spreekt van een tweesprong waarbij er moet worden gekozen tussen een toekomst waar gebruikers zelf kiezen welke informatie ze met een website willen delen en een toekomst waarbij gebruikers op basis van hun browsegedrag een label krijgen opgeplakt dat hen op alle websites achtervolgt. Volgens Cyphers moet de nieuwe oplossing van Google en andere pogingen om gedragsgerichte advertenties te tonen worden verworpen. De EFF roept Google dan ook op om de nu gepresenteerde oplossing in te trekken.

Alles bij de bron; Security


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha