Van de internetgebruikers van twaalf jaar en ouder heeft 90 procent vorig jaar maatregelen genomen om persoonlijke gegevens op het internet te beschermen, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mensen die ervaring hebben met internet, computers, tablets of smartphones troffen vaker maatregelen om persoonsgegevens op het internet te beschermen dan mensen met weinig ervaring en dergelijke apparatuur.

Zo heeft 77 procent in 2020 naar eigen zeggen de toegang tot locatiegegevens beperkt of geweigerd en stond 74 procent het niet toe dat persoonlijke gegevens werden gebruikt voor commerciële doeleinden. 

Ruim 60 procent van de Nederlanders gaf beperkt toegang tot profielgegevens en controleerde de veiligheid van een website voordat hij of zij persoonlijke gegevens achterliet. Daarnaast zei 46 procent het privacystatement voor het invullen van persoonlijke gegevens te lezen.

Nederlanders namen niet alleen maatregelen op hun computer of tablet, maar ook op hun smartphone. Zo heeft 70 procent bij het installeren of gebruik van een app de toegang tot persoonlijke gegevens zoals de locatie, foto's of een lijst met contactpersonen geweigerd.

Nederland doet het vergeleken met andere landen erg goed. Ons land had in 2020 van alle 27 EU-landen het hoogste percentage internetgebruikers tussen 16 en 75 jaar dat maatregelen nam om persoonlijke informatie op het internet te beschermen (93 procent). Het EU-gemiddelde is 78 procent. 

Alles bij de bron; NUAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha