De meeste internetgebruikers maken gebruik van de dns-servers van hun eigen internetprovider, maar het is ook mogelijk om een andere aanbieder te kiezen die extra features biedt. Het domain name system (dns) is vergelijkbaar met het telefoonboek en vertaalt onder andere domeinnamen naar ip-adressen.

Door het instellen van de dns-server van een andere aanbieder vragen internetgebruikers niet aan hun eigen provider waar het ip-adres van een bepaalde domeinnaam te vinden is, maar aan de ingestelde aanbieder. Een blogger genaamd "Nykolas Z" besloot acht gratis dns-providers met elkaar te vergelijken op prestaties en privacy, te weten: CleanBrowsing, CloudFlare, Comodo DNS, Google, Norton DNS, OpenDNS, Quad9 en Yandex DNS.

Voor de prestatietest werden vanaf 18 locaties wereldwijd dns-lookups voor populaire domeinen uitgevoerd. Alle dns-providers scoren goed in Europa en Noord-Amerika, met een responstijd van onder de 15 milliseconden. Bij het onderdeel privacy werd gekeken of de dns-aanbieders de dns-verzoeken van gebruikers niet opslaan of met andere partijen delen, alsmede welke security- en privacy-features ze gebruiken, zoals DNSCrypt en DNS over HTTPS. Als het gaat om het delen en opslaan van dns-verzoeken zeggen Google, CloudFlare, Quad9 en Cleanbrowsing dit niet te doen.

DNS

Alles bij de bron; Security


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!