Wat is ReadID in één tweet?

“Fraude en vervalsing tegengaan door met je mobiel de RFID-chip in een paspoort of rijbewijs uit te lezen om de echtheid te verifiëren.” Criminelen ontfutselen mensen die op hen lijken bijvoorbeeld hun rijbewijs, zodat ze een valse identiteit kunnen gebruiken bij hun daden. Nu is het zo dat de pasfoto in de RFID-chip een hoge resolutie heeft en in kleur is opgeslagen. Met ReadID kun je de foto vele malen uitvergroten zodat het beeld van de persoon duidelijker is. De optische kenmerken in de chip zijn maar lastig te vervalsen. Door de uitvergrote foto te vergelijken met het gezicht van de misdadiger, valt de laatste door de mand.”

Hoe werkt ReadID?

“Om toegang te krijgen tot de chip, scan je eerst met de camera van je smartphone de ‘machineleesbare stroken’ van de ID. Overheidsinstanties gebruiken bijvoorbeeld ons product. Maar ook particulieren via onze demo-app. In die unieke, persoonsgebonden informatie is het documentnummer, de geboortedatum en de geldigheidsdatum van een persoon verwerkt. Dat geeft onder andere toegang tot de persoonlijke gegevens, de pasfoto, je digitale handtekening en het land van uitgifte die op een paspoort staan en kun je verifiëren of het document echt is.”

Kun je de chip niet in één keer uitlezen? Waarom moet je eerst de stroken scannen?

“Die scan is in feite een beschermende stap: niet om vervalsingen tegen te gaan, maar om de privacy van de gebruiker te beschermen. RFID-chips kunnen namelijk op korte afstand gelezen worden. In tegenstelling tot bankpassen waarmee je contactloos betaalt, is er bij paspoorten een toegangscode nodig die in de machineleesbare stroken staat. Door het scannen van deze stroken, krijgt de gebruiker toegang tot de RFID-informatie.”

Met de demo-app kan ik dus zien hoe ReadID werkt?

“Ja, die laat zien of de chip in je paspoort het doet en controleert of het paspoort wel echt is. De app is primair een marketinginstrument dat onze internationale ambities moet waarmaken.

Wie zijn al klant van ReadID?

“De Nederlandse politie is onze launching customer. Twintigduizend agenten maken op straat al gebruik van ReadID. Ook lopen er drie pilots met Nederlandse banken.”

Alles bij de bron; EMerce


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!