Russen kunnen geen gebruik meer maken van LinkedIn. Moskou haalt de zakelijke netwerksite donderdag uit de lucht omdat LinkedIn nieuwe privacywetgeving zou overtreden. Met een reeks wetten probeert de overheid meer grip te krijgen op het internetgebruik van de bevolking.

Analisten zien de blokkade als een waarschuwing voor grotere sociale netwerken, zoals Facebook en Twitter. Ook die netwerken slaan geen persoonlijke data op in Rusland terwijl miljoenen Russen gebruik maken van de sites. Andere buitenlandse internetbedrijven voelen de bui al hangen. Onder meer Google, Ebay, Booking.com en Uber hebben volgens de Russische waakhond Roskomnadzor maatregelen genomen om data van gebruikers in Rusland onder te brengen.

De vrees van critici is dat privégegevens van gebruikers in feite overgeheveld worden naar de Russische overheid. Facebook en Twitter wezen vorig jaar alle negen verzoeken van de autoriteiten in Moskou af om toegang te krijgen tot accounts. Liggen de data van de accounts in Rusland, dan is de juridische weg naar gebruikersgegevens makkelijker voor de Russische overheid.

Alles bij de bron; Volkskrant


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha