Internet is een integraal onderdeel van een mensenleven geworden, als je tenminste het geluk hebt dit dagelijks te kunnen gebruiken. Vrijwel alles is gekoppeld aan online platformen en veel aspecten van onze sociale, economische en culturele levens zijn getransformeerd door deze digitale transformatie.

Vandaag de dag zijn meer dan 3,5 miljard mensen online, ruwweg 46 procent van de wereldbevolking. De impact daarvan zie je in de cijfers: dagelijks worden 200 miljard e-mails verstuurd, 140.000 websites in het leven geroepen en 500 miljoen tweets geplaatst. Achter elke e-mail, website en tweet zit een mens.

Het internet is dan ook een fundamenteel platform voor creativiteit en innovatie, en dat heeft een positieve sociale en economische impact gehad op de wereld. Daarom komt het misschien voor sommige mensen als een verrassing dat internetvrijheid voor het zesde jaar op een rij aan het afnemen is. Van de 65 landen die werden onderzocht waren er 24 die de toegang van burgers tot sociale media en communicatietools beperkten. Dat is een toename van 37 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Deze escalatie van inperkingen die maar doorgaat is bijzonder alarmerend. De toenemende praktijk van overheden om zelfs hele netwerken neer te halen, in naam van nationale veiligheid of het publiek belang, kan grote onomkeerbare consequenties hebben voor de hele maatschappij. 

Alles bij de bron; CompWorld


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha