De iconische foto van het napalm-meisje in Vietnam verwijderen? Verwijderd vanwege teveel naakt. Een foto van een brandwondenslachtoffer? Die wilde Facebook aanvankelijk ook niet op zijn platform hebben. Maar nu gaat het bedrijf toch de regels veranderen want zulke blunders wil Facebook binnenkort niet meer begaan.

Facebook heeft aangekondigd dat het minder censuur gaat toepassen op "nieuwswaardige en belangrijke berichten", zelfs als die in strijd zijn met de eigen richtlijnen inzake het tonen van bijvoorbeeld naakt en geweld.

"We willen meer beelden en verhalen toestaan, zonder dat daardoor veiligheidsgevaren ontstaan of er aanstootgevende foto's te zien zullen zijn voor minderjarigen en anderen die ze niet willen zien", laat Facebook weten. Hoe de multinational precies zal bepalen welke beelden en posts aan dit criterium voldoen, is nog onduidelijk. De komende weken wil het bedrijf praten met verschillende deskundigen, journalisten, fotografen en juristen om nieuwe methodes mogelijk te maken. Dat is nog een hele klus, want de ethische bezwaren verschillen per land. 

Alles bij de bronnen; RTLZ & deRedactie


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha