YouTube en Facebook gebruiken systemen die extremistische video's van onder meer IS automatisch detecteren en offline halen. De bedrijven gebruiken daarvoor dezelfde technologie die wordt ingezet om auteursrechtelijk beschermd materiaal automatisch offline te halen. De technologie zoekt naar zogenoemde hashes, een soort digitale vingerafdruk waaraan video's te herkennen zijn. Die vingerafdruk wordt vergeleken met eerder verwijderde video's, waardoor extremistische opnames die opnieuw worden gedeeld automatisch verwijderd worden.

Extremistische video's die niet eerder zijn gedeeld kunnen door het systeem ook worden herkend, maar worden niet automatisch offline gehaald. Daarvoor is nog wel de tussenkomst van een medewerker nodig, maar die is dan niet langer enkel afhankelijk van gebruikers die een extremistische video handmatig rapporteren... 

...In april zouden internetbedrijven waaronder YouTube, Twitter en Facebook een overleg hebben gehad over mogelijkheden voor het blokkeren van extremistische uitingen. Facebook wil niet inhoudelijk op die gesprekken ingaan, maar zegt wel dat het met andere bedrijven samenwerkt om materiaal dat het antiterrorismebeleid schendt te verwijderen. YouTube wil ook niet op de gesprekken ingaan. Twitter zegt dat het de gesprekken nog evalueert en nog geen standpunt in de zaak heeft ingenomen. Het Witte Huis verwelkomt initiatieven van internetbedrijven om beter te reageren op de dreiging die terroristen online vormen.

Alles bij de bron; NU


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha