Het Genootschap van Hoofdredacteuren maakt zich grote zorgen over twee wetsvoorstellen waarin de bronbescherming van journalisten wordt vastgelegd. Klokkenluiders dreigen hierdoor 'vogelvrij' te worden. De overheid biedt opsporingsdiensten zo veel ruimte dat de persvrijheid gevaar loopt, waarschuwt het Genootschap in een brief die woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Klokkenluiders dreigen hierdoor 'vogelvrij' te worden.

De overheid wil alleen bronbescherming toekennen aan 'echte' journalisten, om te voorkomen dat criminelen zich onder valse voorwendselen verschuilen achter de persvrijheid. Daarmee begeeft de staat zich op een hellend vlak, vindt het genootschap. 

'In de wetsvoorstellen worden verschillende definities van het begrip journalist door elkaar gebruikt', zegt Marcel Gelauff, voorzitter van het genootschap. 'Een daarvan is: publicist in het kader van nieuwsgaring. Dat is veel te beperkt. We zijn bang voor misverstanden bij politie en justitie, discussies over de vraag of bloggers recht hebben op bronbescherming. In een democratie moet niemand zich daarmee willen bemoeien, behalve de rechter. Die kan achteraf toetsen of iemand zich als journalist heeft gedragen.'

Alles bij de bron; Volkskrant


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha