De noodverordening waarmee Noordoostpolder-burgemeester Aucke van der Werff eind januari journalisten de toegang tot Luttelgeest verbood, krijgt een staartje. Een Haagse jurist (oud consul-generaal Hans Slingerland van Bemmelen) heeft bij de gemeente een klacht ingediend tegen de burgervader en stelt naar de nationale ombudsman te willen stappen.

“Door bonafide journalisten op de openbare weg te hinderen in hun beroepsuitoefening beperkt de gemeente met opzet vrije nieuwsgaring”, aldus Van Bemmelen. “Door deze censuur doet de gemeente niet alleen de media te kort, maar ook voel ik mij eveneens beknot in des burgers recht op informatie via een door mij te kiezen medium.”

Eerder al stelde Van der Werff dat het afkondigen van de noodverordening rondom een informatie-avond over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Luttelgeest niet de bedoeling was maar een fout van de dienstdoende politieagenten. Het op de gemeentesite gepubliceerde noodbevel was een concepttekst die niet officieel was afgekondigd, aldus de burgemeester. Hij zei dat hij de commotie betreurt en dat de manier van communiceren nog wordt onderzocht. Die verklaring van de burgemeester was opmerkelijk, omdat hij de beslissing de dag na de besloten bijeenkomst nog verdedigde. 

Alles bij de bronnen; VillaMedia en TPO


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha