Toon Hillewaere uit Nieuwpoort is een kruistocht begonnen tegen de bewakingscamera's aan de Westkust en maakt daarvoor zelfs gebruik van de sociale media. 'Het recht op privacy is heilig en grondwettelijk beschermd', zegt hij. 'In mijn vreedzame verzetsstrijd vind ik steeds nieuwe argumenten om deze flagrante schending van de privacy aan te klagen', steekt Toon van wal. 'Ik wijs inderdaad al jaren op het gevaar voor misbruiken om tot mijn grote spijt te moeten vaststellen dat het er in de regio alleen maar erger op geworden is.'

De camera's zien eruit als onschuldige straatlantaarns, maar niets is minder waar. Het gaat om zeer gesofisticeerde bewakingscamera's van de derde generatie en je kunt ze spotten op heel wat locaties aan de Westkust. Naar verluidt kunnen ze tachtig keer inzoomen, waardoor het mogelijk wordt om via liplezen af te luisteren, zegt Hillewaere. 

'Het ergste vind ik nog dat mensen meer en meer dergelijke toestanden als vanzelfsprekend gaan beschouwen onder het mom van veiligheid. Mijn site op Facebook 'Bewakingscamera's op openbaar domein' heb ik opgestart om een maatschappelijk debat te lanceren. Ik blijf er bij dat we veel meer moeten focussen op preventieve maatregelen en niet alles inzetten op het oplossen van gevallen achteraf', zegt een boze Toon Hillewaere.

Alles bij de bron; nieuwsblad.be 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha