Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) wil cameratoezicht verbeteren door flexibeler gebruik van de apparaten. Dat zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

De Gemeentewet eist cameratoezicht vanaf een vaste plek, waardoor de camera's niet altijd van pas komen waar ze het hardste nodig zijn. Burgemeesters moet daar soepeler mee kunnen omgaan, vindt de minister. Zij moeten de camera's voor een paar weken of maanden in een gebied kunnen hangen als dat nodig is voor handhaving van de openbare orde. 

 Ook moeten camera's worden gebruikt in de strijd tegen zaken als hondenpoep, graffiti en vuilnis. Beelden van overtredingen die de leefbaarheid aantasten, moeten bij de gemeente terecht kunnen komen. Ook bedrijven kunnen straks ruimer met cameratoezicht omgaan. Camera's die zij ophangen, mogen ook een stuk van de openbare weg gaan vastleggen.

Bij VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert viel dit niet meteen in goede aarde. Ze vond een spruitjeslucht rond dit voorstel hangen.

Opstelten bleek verder ook niet vies van particuliere beveiligers met bijvoorbeeld een wapenstok bij een winkel. Voormalig OM-topman Harm Brouwer pleitte ervoor deze mensen de bevoegdheden van een buitengewoon opsporingsambtenaar te geven.

Bron; telegraaf 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha