Het gaat, zeggen ze, té vaak maar nét goed als iemand een appje leest of een belletje aanneemt. Zeker op de N210, waar in de bocht bij vleesverwerker Westfort, vaak ongelukken gebeuren. Volgens de provincie Utrecht en het openbaar ministerie spelen een te hoge snelheid én afleiding een belangrijke factor als het mis gaat  in het verkeer op het betreffende stuk van de N210.

Daarom is er nu een proefopstelling geplaatst die getest wordt. Het gaat om een zogenoemde slimme camera. Deze kan vanaf tweehonderd meter zien of een bestuurder aan het bellen is of een tablet in zijn of haar hand heeft. Ook 's avonds, want dan doet infrarood zijn werk. Maar hoe onderscheidt de camera een beller met iemand die een beker koffie in zijn hand heeft? Dat kan omdat het systeem vormen herkent die vooraf zijn ingevoerd. Het gemaakte beeld gaat naar de meldkamer waar nog eens nauwkeurig wordt gecheckt of het daadwerkelijk om een bellende bestuurder gaat. 

Betrapt worden, vindt niemand leuk. Maar nuttig en leerzaam is het wel.  ,,Staat de camera ter hoogte van hengstenhouderij bij Van Vliet? Ik zag al iets geks staan toen ik over de Lage Dijk fietste pas. Maar dacht dat het een snelheidscontrole betrof. Want ze rijden als gekken daar. Dat bellen moet ook afgelopen zijn. Eergisteren nog kwam een tegenligger ineens op mijn weghelft. Afgeleid waarschijnlijk, die  gast zat andere dingen te doen.’’

 Aan gezichtsherkenning wordt niet gedaan en bellen met een telefoon op schoot lijkt lastiger te ontwaren, maar aan een nóg slimmere canera wordt gewerkt.

Alles bij de bron; AD


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha