De Belgische wetgeving biedt de mogelijkheid voor de politie om rechtstreeks toegang te krijgen tot camerabeelden in het openbaar vervoer. Juridisch is er volgens minister Jan Jambon van Veiligheid en Binnenlandse Zaken geen belemmering.  Dat heeft hij laten weten aan de Kamer. Dat hierover in een Koninklijk Besluit nog geen praktische afspraken zijn gemaakt vwb verantwoordelijkheden mag wat de minister betreft ook geen belemmering zijn. 

In overleg met de vervoersbedrijven kan elke lokale politiezone bilateraal afspraken maken om de toegang tot de beelden mogelijk te maken. Het blijft wel nodig om elke samenwerking tussen politie en openbaar vervoerbedrijven voor advies voor te leggen aan de Privacycommissie.

Bij de spoorwegen is dat al gedaan. Om dit soort samenwerking makkelijker te maken wil minister Jambon dat het niet langer nodig is om de technische en praktische invulling in het Koninklijk Besluit op te nemen. Een wetsontwerp hiervoor is goedgekeurd door de ministerraad en ligt voor advies bij de Raad van State en de Privacycommissie. 

Bron; BeveilNieuws


 

 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha