Criminelen gebruiken almaar vaker huurauto’s om politiecamera’s te ontwijken. Minister Jambon werkt aan maatregelen en een aantal politiezones heeft al een eigen, lokaal schild.

Regio Turnhout had de primeur: alle belangrijke toegangswegen in de zeven gemeenten van de zone worden er de klok rond met camera’s bewaakt. “We stellen echter vast dat criminelen – onder meer Albanese inbrekersbendes – steeds vaker gebruikmaken van gehuurde wagens om onder de radar te blijven”, aldus korpschef Roger Leys. “Huurauto’s maken het voor ons veel moeilijker en arbeidsintensiever, op het moment van een inbraak, maar ook om de identiteit van de bestuurder te achterhalen.”

Turnhout komt daarom met extra regels voor autoverhuurbedrijven in de politiezone. “We stellen immers vast dat het vaak om dezelfde schimmige verhuurbedrijfjes gaat, die bijvoorbeeld ook vlotjes alle boetes betalen die huurders oplopen, zodat ze de identiteit van de bestuurder niet moeten prijsgeven.”

Strengere regels moeten dat probleem oplossen. Minister Jambon werkt intussen aan nationale maatregelen tegen die techniek om politie­camera’s te snel af te zijn. “Als we bijvoorbeeld de passagiersgegevens eisen van iedereen die op een internationale bus, trein of boot stapt, dan kan het niet dat criminelen via een huurauto toch door de mazen van het net glippen.”

Alles bij de bron; NieuwsBlad [Thnx-2-Luc]


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha