De vanwege terrorisme geplaatste camera's bij Leiden Centraal zullen ook de komende 5 jaar blijven hangen en door de gemeente worden gefinancierd, zo heeft de gemeenteraad beslist. In eerste instantie was D66 tegen het verlengen van het cameratoezicht, maar de partij ging uiteindelijk overstag, ook de CU, GL, PvdD en SP waren kritisch, onder andere omdat het nut en noodzaak nooit zijn aangetoond, de impact op de privacy en de kosten die hierbij komen kijken.

Bij het plaatsen van de camera's in 2010 werd gesteld dat het systeem ook voor de handhaving van de openbare orde en het opsporen van strafbare feiten kon worden gebruikt, maar dat de primaire reden de terrorismedreiging was. Volgens de burgemeester zijn de camera's nog steeds voor dat doel nodig (pdf). De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, dat de kosten van de camera's de afgelopen jaren betaalde, gaat hier echter nu mee stoppen.

Afgelopen donderdag erkende de burgemeester in een raadsvergadering dan ook dat er geen bewijs is dat cameratoezicht bijdraagt aan de veiligheid. CDA, PvdA en VVD waren echter uitgesproken voor het cameratoezicht. Wat betreft het onderwerp privacy is er volgens CDA-raadslid Roeland Storm sprake van een achterhoedegevecht. "Iedereen hier heeft een smartphone op tafel liggen", merkte hij op. "Als u zich echt zorgen maakt over privacy, ga dan met Facebook en Google in gesprek. Want die camera's zijn een zeer klein onderdeel van de privacy-aantasting." Even later stelde Storm nog: "Het CDA vindt hoe meer camera's er zijn hoe beter." 

Alles bij de bron; Security


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha