Het Ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie en de veiligheidsbranche gaan intensiever samenwerken in het gebruik van camerabeelden en data uit andere sensoren. Dat staat in een verklaring die de minister van Veiligheid en Justitie, de korpschef van de politie en voorzitters van de Nederlandse Veiligheidsbranche en VEBON-NOVB tijdens een congres over sensing ondertekenden.

Sensing is het waarnemen of verzamelen van informatie met betrekking tot een object of persoon met een technisch hulpmiddel, de sensor. Het aantal sensoren neemt naar verwachting toe van vijf naar vijftig miljard in vijf jaar. Behalve de politie maakt ook de private sector veel gebruik van informatie uit sensoren: meer dan 90% van de beschikbare informatie is afkomstig van camera’s en andere sensoren die beheerd worden door beveiligingsbedrijven en andere private partijen. De politie wil door realtime uitwisseling van informatie binnen de veiligheidsketen de kans om op heterdaad te betrappen vergroten. Tijdens het congres spraken de partijen af om de publiek-private samenwerking op het gebied van sensing verder vorm te geven.

"Goede samenwerking op het gebied van sensing maakt direct ingrijpen bij criminele handelingen mogelijk, dat is belangrijk. Daarbij moeten we telkens opnieuw de afweging maken of er sprake is van een goede balans tussen de roep om meer veiligheid en het recht op privacy", zegt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha