De gemeente Alkmaar gaat vanaf juli drones inzetten om de beveiliging van de stad verder op te voeren. De onbemande vliegende camera's komen wekelijks rondjes maken boven de kaasmarkt en de gemeente wil ze ook inzetten boven drukke winkelstraten, uitgaanscentra en bij buitenevenementen. Dat heeft wethouder Veiligheid Victor Kloos maandag bekendgemaakt bij de presentatie van de 'pdfKadernota Veiligheid Alkmaar'.

De inzet van drones wordt mogelijk doordat de wet- en regelgeving per 1 juli soepeler wordt. Kloos: ,,We willen zo snel mogelijk gebruikmaken van die nieuwe mogelijkheid. We mogen nu alleen nog werken met vaste camera's aan gevels en op daken. Die moeten dan ook nog op vooraf bekendgemaakte plaatsen komen. Dergelijke camera's hebben hun nut bewezen, maar ze zijn niet altijd inzetbaar als de overlast zich verplaatst. Drones zijn daar veel beter geschikt voor.''

Met de nieuwe wetswijzigingen kunnen gemeenten straks de 'vaste' camera's sneller (met minder rompslomp) verplaatsen naar een gebied waar zich overlast voordoet. Het huidige college van Alkmaar geeft grote prioriteit aan cameratoezicht. In de gemeente hangen er momenteel 59. Jaarlijks wordt er structureel een kwart miljoen euro opzij gezet voor uitbreiding en onderhoud.

Alles bij de bron; NHD


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha