Het bedrijf achter de OV-chipkaart wint twee keer een Big Brother Award: een forse tik op de vingers. Rop Gonggrijp wordt juist geëerd omdat hij altijd is opgekomen voor privacy.

Ook het voorstel voor Deep Packet Inspection, een geautomatiseerde tap op al het internetverkeer, is door de jury ‘beloond’ met een award in de categorie voorstellen. Daarbij is de kritiek vooral dat een dergelijk plan een permanente schending van het briefgeheim is.

Minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, is de grote winnaar in de categorie personen. Hem wordt het plan om kentekens te scannen en vier weken op te slaan zwaar aangerekend. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wint in de categorie overheid voor de huisbezoeken van pandjesbrigades en het lanceren van een wetsvoorstel dat uitkeringsgerechtigden verplicht huisbezoeken toe te staan.

De Big Brother Awards zijn een jaarlijks prijzengala van de digitale burgerrechtenebeweging Bits of Freedom waarop het de ergste privacyschenders van Nederland huldigt. 

Lees alles bij de bron; webwereld

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha