Goed dat de Europese Commissie in Brussel na vragen van Sophie in 't Veld (ALDE-fractie) de biometrische databank-opslag uit de Nederlandse Paspoortwet analyseert en tegen de EU-grondrechten aanhoudt.  De fundamentele vraag is of Lidstaten vingerafdrukken en gezichtsscans van hun burgers mogen opslaan in paspoort/ID-kaart en/of databank. Deze kwestie zal in breder verband in Straatsburg bij de Raad van Europa moeten worden onderzocht aan de hand van het Europese mensenrechten-verdrag EVRM (met name privacybescherming). 

Met het oog hierop wordt (met steun van Privacy International in Londen) de 'Alliance Hands off Biometrics' gevormd. Of op z'n Frans: 'Alliance Halte au stockage biométrique'. Deze brede bundeling van diverse Europese organisaties gaat via een gezamenlijke petitie de Secretaris-Generaal van de Raad van Europa verzoeken ook naar deze vragen een onderzoek in te stellen op grond van art. 52 EVRM. 

Vanuit het Verenigd Koninkrijk, dat ons voorging met de ontmanteling van de biometrische ID-kaart en -databank van de Britten, steunt de organisatie NO2ID nu ook de alliantie.

Lees meer op de site van no2id

Thnx 2 Robin voor de mail

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha