Vier Nederlandse toezichthouders pleiten voor een betere voorlichting voor het online gebruik van gegevens van internetgebruikers. Die oproep doen de Autoriteit Consument en Markt, de Autoriteit Persoonsgegevens, de Autoriteit Financiële Markten en het Commissariaat voor de Media.

Volgens de 4 nemen de mogelijkheden snel toe om mensen online te beïnvloeden. Dat wordt mede veroorzaakt, doordat er steeds meer data over het gedrag van mensen wordt verzameld. Het samenwerkingsverband vindt dat mensen op de hoogte moeten zijn van wat er achter de schermen met hun gegevens gebeurt. Als voorbeeld noemt het het verschijnsel dat gegevens voor een algoritme kunnen worden gebruikt, zodat gebruikers slechts bepaalde producten of informatie te zien krijgen. Als mensen daarvan op de hoogte zijn, neemt de kans toe dat zij begrijpen dat zij hierdoor kunnen worden beïnvloed, zo luidt de gedachte. De toezichthouders stellen dat bedrijven, instellingen en overheden deze voorlichting moeten verbeteren.

Om dat handen en voeten te geven, beginnen de vier organisaties een onderzoek waarin het draait om de vraag hoe bedrijven, instellingen en overheden internetgebruikers kunnen informeren op een manier die voor iedereen te begrijpen is. De vier toezichthouders doen dit vanuit het Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders, een samenwerkingsverband dat eind vorig jaar is opgericht.

Alles bij de bron; Tweakers


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha