Het Street Art Museum Amsterdam (SAMA), het socialemediaplatform Quodari, het softwarebedrijf Summitto en het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) hebben vrijdag een Nederlandse Privacy Award gekregen.

SAMA haalde de award binnen met het project Privacy First, waarmee het museum probeert de bewustwording van inwoners over privacy te bevorderen. Dat werden uiteindelijk drie muurschilderingen en die zijn tentoongesteld.

Het sociale medium Quodari is vorig jaar uitgebracht en geeft gebruikers zelf de controle over hun data en content. De privacy van gebruikers staat voorop en daarom is Quodari volgens de jury een eerlijk alternatief voor grote, bekende socialemediaplatformen.

Summitto kreeg de prijs voor het ontwikkelen van software voor belastingdiensten om btw-fraude tegen te gaan. "Waar bestaande oplossingen massaal op een gecentraliseerde wijze data verzamelen zorgt deze oplossing ervoor dat btw-fraude kan worden bestreden zonder daadwerkelijk data op te slaan", schrijft de jury.

De aanmoedigingsprijs ging naar het CIP. Volgens de jury heeft het centrum zich het afgelopen jaar ondanks de coronacrisis "enorm ingespannen" om het netwerk onderhouden met digitale webinars, podcasts, workshops en games.

De awards worden sinds 2015 jaarlijks uitgereikt op de Europese dag van de Privacy. De verkiezing wordt georganiseerd door ECP en Privacy First.

Alles bij de bron; NU


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha