Het Belgische Ministry of Privacy dagvaardt de Vlaamse regering en de Vlaamse gemeenschap omdat de stichting van oordeel is dat het Covid Safe Ticket, de Belgische coronapas, onrechtmatig is.

De stichting, die zich als onafhankelijke privacywaakhond opwerpt, vecht het Covid Safe Ticket aan en betoogt dat de maatregelen rond het Covid Safe Ticket niet adequaat, disproportioneel en in strijd met de grondwet zijn. De organisatie vordert dat de Vlaamse overheid maatregelen neemt om de onrechtmatigheid te beëindigen.

De stichting noemt de coronapas een 'gevaarlijk instrument': "De applicatie is onzorgvuldig uitgewerkt, er zijn belangrijke ethische vragen én de GBA gaf aan deze regering een negatief advies, wat ze volkomen negeerde." Eind november vocht de burgerrechtenbeweging Notre Bon Droit de Covid Safe Ticket met succes aan in Wallonië. De rechter oordeelde toen volgens Le Soir dat de maatregelen rond de pas in strijd waren met de Europese GDPR-privacyrichtlijn en dat het leek dat de vrijheidsbeperkende maatregelen niet evenredig waren met de nagestreefde doelen.

Maandag 20 december begint de zaak bij de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel en na het kort geding streeft de stichting naar een bodemprocedure. "Dit laatste om duidelijk te maken dat dergelijke fouten in een rechtsstaat ontoelaatbaar zijn", zegt de advocaat van de privacyorganisatie.

Alles bij de bron; Tweakers


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha