Minister Schippers (Volksgezondheid) wint de publieksprijs met 51 procent van de stemmen. Reden daarvoor is een wet die de Tweede Kamer recent aannam, die zorgverzekeraars in meer gevallen inzage kan geven in patiëntinformatie. In 2011 werd de minister ook al voor een Big Brother Award genomineerd, wegens haar steun bij het invoeren van een elektronisch patiëntendossier.

De gemeente Rotterdam won dit jaar de expertprijs, omdat de gemeente keek of nieuwe huurders in de stad bekend zijn bij de politie. Daarmee wil Rotterdam "asociale, criminele of geradicaliseerde" huurders weren. Volgens de jury worden burgers in Rotterdam op deze manier preventief in een risicoprofiel geplaatst, zonder dat ze weten of dit gebeurt. Dit kan volgens de experts praktische gevolgen hebben op mensen hun levens.

De positieve privacyprijs werd dit jaar uitgereikt aan Lilia Kai, een ontwikkelaar bij Open Whisper Systems. Dit omdat het bedrijf dit jaar hielp bij de versleuteling van WhatsApp, waardoor chatberichten privé werden gemaakt.

Alles bij de bron; NU


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha