De baas van de AIVD, minister Edith Schippers (volksgezondheid) en WhatsApp zijn genomineerd voor een Big Brother Award, maakte Bits of Freedom vandaag bekend. Dat WhatsApp het niet zo nauw neemt met zijn beloftes aan gebruikers, is bekend. Maar kan de overheid zijn werk eigenlijk wel goed doen zónder de privacy van burgers te schenden?

Nu zijn berichten nog moeilijk te ontsleutelen voor de AIVD. Het kabinet wil dat zo houden, omdat het burgers ook bescherming biedt. Door het beperken van versleuteling worden internetters kwetsbaarder voor cybercriminelen en buitenlandse geheime diensten, stelt Bits of Freedom. De organisatie vindt dat Bertholee privacy en veiligheid wegzet als elkaars tegenpolen, waardoor hij een 'beargumenteerd debat' onmogelijk maakt.

Ook privacydeskundige Geert Munnichs van het Rathenau Instituut noemt de tegenstelling tussen privacy en veiligheid achterhaald. "Het is veel te plat om het zo te benaderen. Privacy is bedoeld om burgers te beveiligen, en kan daar juist bij helpen." Het beperken van de versleuteling vindt hij dan ook geen goed idee. "Als je bij voorbaat achterdeurtjes gaat inbouwen om ICT-systemen te verzwakken, lijkt me dat een heilloze weg. Het is goed dat de AIVD niet overal bij kan, want dan kunnen andere partijen dat ook."

...Toch zijn het uiteindelijk niet WhatsApp, Schippers of de AIVD die het grootste gevaar vormen voor de privacy van burgers, zegt Munnichs. "Dat zijn de inlichtingendiensten van de Russen en Chinezen. Maar ja, die zouden zo'n prijs natuurlijk nooit komen ophalen."

Alles bij de bron; Trouw


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha