De Autoriteit Persoonsgegevens meldt dat er veel vragen binnenkwamen over het gebruik van bsn's, bijvoorbeeld door bedrijven. Zo kwam de toezichthouder erachter dat een sportschool om een bsn vroeg bij inschrijving en dat een organisator van een congres hetzelfde deed. Ook bleek een werkgever zijn personeel met een burgerservicenummer te laten inloggen en vroeg een energiemaatschappij bij een stand in een winkel om het nummer om dubbele kortingen tegen te gaan.

De privacywaakhond heeft contact met deze organisaties opgenomen om deze te informeren dat dit gebruik niet is toegestaan. Eigenlijk mogen alleen overheidsinstanties een bsn verwerken en dan alleen als dit nodig is voor de uitvoering van hun taak. Niet-overheden mogen een dergelijk nummer alleen verwerken als dat wettelijk geregeld is, bijvoorbeeld voor zorgverleners of in het onderwijs. Een kinderdagverblijf mag om een bsn vragen om kinderopvangtoeslag te regelen, maar mag het niet gebruiken om ouders te laten inloggen op een onlineportaal. 

Het bsn is in de ogen van de Autoriteit Persoonsgegevens een bijzonder persoonsgegeven, omdat dit direct kan leiden tot de identificatie van een persoon. Ook kan er met een dergelijk nummer eenvoudig een koppeling worden gemaakt met informatie afkomstig uit verschillende bestanden, waarmee dit een privacyrisico vormt. 

Alles bij de bron; Tweakers


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha