Het personeelsblad Ingelicht verscheen binnen de MIVD tussen 2000 en 2011 in een oplage van 1500 exemplaren, die werden verspreid binnen de MIVD en het ministerie van Defensie. De ruim zestig nummers van het tijdschrift, nu gepubliceerd op een particuliere website, lezen als een wie-is-wie binnen de MIVD. Ze staan vol namen van medewerkers, hun functies, soms hun foto's en in enkele gevallen details over hun gezinsleven.

Zo staat in het blad vermeld welke MIVD'er verantwoordelijk was voor het delen van informatie met buitenlandse inlichtingendiensten, wie de leiding had over de afluisterinstallatie in het Friese Burum en wie als commandant betrokken was bij ondervragingen in Irak. Binnen de MIVD geldt deze informatie als gevoelig. De directeur van de dienst, zo valt te lezen in Ingelicht, is namelijk 'de enige MIVD'er die niet geheim is.' 

De MIVD probeert het blad terug in de kluis te krijgen nadat Ingelicht begin 2015 werd gepubliceerd op de website van Stichting Argus. Deze publicatie vormt 'in de huidige tijdsgeest een gevaar voor de medewerkers', stelt een juridisch medewerker van de dienst. Na meerdere e-mails en gesprekken overhandigde hij alsnog een set gezwarte exemplaren, met het verzoek het blad in de huidige vorm van internet te halen. Daaraan is geen gehoor gegeven. 'De MIVD komt steeds terug op gemaakte afspraken over openbaarheid,' zegt Hans van Drunen van Stichting Argus.

Over het werk van de dienst bevat Ingelicht aardige inkijkjes. Zo heeft de MIVD in MacedoniĆ« in 2002 een complot ontdekt om de landelijke verkiezingen aldaar te saboteren door het plegen van aanslagen. Dankzij Nederlandse informatie kon dit plan worden verijdeld. 

Alles bij de bron; Volkskrant


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha