Meer dan 40 mensen uit de vakbonden (ABVV en ACV), sociale bewegingen, academici en politieke en sociale actievoerders roepen op tot verzet. Ze lanceren daartoe de actie "Van angst naar verzet". "Wij weigeren nog langer in angst te leven. Wij zeggen neen tegen de autoritaire staat die we onder onze ogen geboren zien worden. Wij aanvaarden niet dat niet-verkozen organen als het OCAD of de Nationale Veiligheidsraad het land leiden", staat in de brief te lezen.

De actievoerders stellen de efficiëntie van de maatregelen die de veiligheidsdiensten en de regering de afgelopen weken genomen hebben in vraag. Het kan volgens hen niet door de beugel dat burgemeesters de terrorismedreiging aangrijpen om manifestaties en publieke debatten te verbieden, zoals de klimaatbetoging in Oostende.

"We roepen de bevolking op haar ogen te openen en tot burgerlijke ongehoorzaamheid over te gaan", klinkt het. "Wij weigeren nog langer angst te hebben. Wij komen op tegen het terrorisme van IS, maar verafschuwen evenzeer de ondemocratische veiligheidspolitiek die onze regering ons oplegt in naam van de strijd tegen het terrorisme." "De brief is vooral een oproep", zegt Thomas Weyts, een van de initiatiefnemers. "We plannen zelf geen grote actie, maar steunen wel acties die nu al op stapel staan, zoals de acties die dit weekend plaatsvinden naar aanleiding van de klimaattop."

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er 10.000 Belgen naar Parijs zouden trekken om deel te nemen aan de grote klimaatmars daar. Die werd echter verboden in nasleep van de terreuraanslagen op 13 november. De Belgische activisten zouden uitwijken naar Oostende, maar ook daar werd de klimaatmars geschrapt wegens de terreurdreiging in ons land.

Alles bij de bron; deRedactie


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha