Actie

Heb je ooit als eens je eigen naam opgezocht in de zoekmachine van Google? In dat geval heb je misschien ontdekt dat er meer informatie over je online te vinden dan je misschien zou willen. Google maakt in een blogbericht dat je voortaan een verzoek kan indienen om persoonlijke informatie uit de zoekresultaten te verwijderen.

Je kan de volgende persoonlijke informatie uit de zoekresultaten laten verwijderen:

  • Contactgegevens, zoals adres, telefoonnummer of e-mailadres
  • Een door de overheid verstrekt identificatienummer
  • Bankrekening- of creditcardnummer
  • Handgeschreven handtekening en afbeeldingen van identiteitsbewijzen
  • Een beperkt, persoonlijk, medisch document
  • Vertrouwelijke inloggegevens

Het wissen uit de zoekmachine gebeurt met een verwijderingsverzoek dat je via deze pagina kan indienen. Google controleert daarna of je aanvraag wel gegrond is en medewerkers onderzoeken of in de resultaten wel degelijk de bewuste gegevens te zien zijn. Het kan enkele dagen duren alvorens die controle door Google is gebeurd.

Google maakt het al langer mogelijk voor gebruikers om informatie in StreetView te laten verwijderen en je kan ook fout gegevens in Maps handmatig aanpassen. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt. 

Alles bij de bron; AndroidWorld


 

Voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart is het verplicht om als biometrische gegevens een pasfoto te leveren die omgezet wordt in een digitale gezichtsscan, vingerafdrukken af te staan en het document van een handtekening te voorzien. Deze data worden momenteel, tezamen met naam, woonplaats, geboortedatum, persoonsregistratienummer BSN en het uitgifte nummer van het document opgeslagen in de gemeentelijke reisdocumentenadministraties en in de documenten zelf.

Eind maart publiceerde de regering het Paspoort-wetswijzigingsvoorstel, om de opslag van alle paspoort/ ID-kaart gegevens, zoals men dat al in 2009 van plan was, onder te brengen in een 24/7 bevraagbare online Centrale Databank.

Het gaat om een risicovolle databank met het complete pakket aan persoonsgegevens, inclusief de biometrische data, van nagenoeg alle Nederlandse staatsburgers. Een niet 100% te beveiligen online overheidsregister wat burgers actief in gevaar brengt voor misbruik van hun data en wat tevens een gevaarlijk instrument vormt voor massale surveillanceoperaties.

Help je ook mee om te voorkomen dat deze nachtmerrie werkelijkheid wordt ???

Alles bij de bron; Burgerrechten-vereniging Vrijbit

WeHebbenHetGeweten


 

Stichting The Privacy Collective gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam. De rechter verklaarde echter dat de massaclaim van The Privacy Collective niet-ontvankelijk was. Daar is de stichting het niet mee eens en zet de juridische strijd voort.

...De stichting meent dat de Amerikaanse bedrijven de Europese privacywetgeving schonden door op grote schaal gegevens van websitebezoekers te verzamelen.

Om deze data te verwerken, gebruikten Oracle en Salesforce volgens de stichting speciaal ontwikkelde cookies. Ze gebruikten deze om persoonlijke gebruikersprofielen op te stellen. Deze verkochten de technologiebedrijven door aan beheerders van advertentienetwerken (zoals Google en Meta) en andere commerciële partijen.

Oracle en Salesforce hadden volgens The Privacy Collective echter geen toestemming van bezoekers om gebruikersprofielen op te stellen. “Deze partijen handelen in strijd met het recht op privacy van internetgebruikers. Het recht op bescherming van persoonsgegevens en het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer worden erkend als fundamentele rechten”, aldus de advocaat van de Nederlandse privacystichting Alberdingk Thijm. 

Via een persbericht laat de stichting weten in hoger beroep te gaan tegen het besluit van de rechtbank. 

“De stichting is deze procedure gestart omdat Oracle en Salesforce stelselmatig fundamentele rechten en Europese privacywetgeving schenden. Zonder rechtmatige grondslag verzamelen en verwerken zij de gegevens van miljoenen Nederlandse internetgebruikers”, zo zegt Femke Hendriks, voorziter van The Privacy Collective.

Ze vervolgt haar verhaal. “Gedupeerden kunnen individueel geen vuist maken tegen de onrechtmatige commerciële exploitatie van hun online profiel. Een collectieve actie om dit gedrag te stoppen is daarom de enige optie. Met dit hoger beroep willen wij ervoor zorgen dat die miljoenen mensen door de rechter gehoord kunnen worden.”

“De rechtbank vindt onder meer dat de steun die The Privacy Collective heeft gekregen van de organisaties niet meetelt voor de representativiteit. Daar zijn we het niet mee eens. Daarom gaan we in hoger beroep”, vult bestuurslid Anton Ekker zijn collega aan. Met ‘de organisaties’ doelt Ekker op nationale en internationale groeperingen als Bits of Freedom, De Datavakbond, Stichting Privacy First, de Consumentenbond en de Oostenrijkse privacyorganisatie Noyb.

Alles bij de bron; VPN-Gids


 

Vier Nederlandse toezichthouders pleiten voor een betere voorlichting voor het online gebruik van gegevens van internetgebruikers. Die oproep doen de Autoriteit Consument en Markt, de Autoriteit Persoonsgegevens, de Autoriteit Financiële Markten en het Commissariaat voor de Media.

Volgens de 4 nemen de mogelijkheden snel toe om mensen online te beïnvloeden. Dat wordt mede veroorzaakt, doordat er steeds meer data over het gedrag van mensen wordt verzameld. Het samenwerkingsverband vindt dat mensen op de hoogte moeten zijn van wat er achter de schermen met hun gegevens gebeurt. Als voorbeeld noemt het het verschijnsel dat gegevens voor een algoritme kunnen worden gebruikt, zodat gebruikers slechts bepaalde producten of informatie te zien krijgen. Als mensen daarvan op de hoogte zijn, neemt de kans toe dat zij begrijpen dat zij hierdoor kunnen worden beïnvloed, zo luidt de gedachte. De toezichthouders stellen dat bedrijven, instellingen en overheden deze voorlichting moeten verbeteren.

Om dat handen en voeten te geven, beginnen de vier organisaties een onderzoek waarin het draait om de vraag hoe bedrijven, instellingen en overheden internetgebruikers kunnen informeren op een manier die voor iedereen te begrijpen is. De vier toezichthouders doen dit vanuit het Samenwerkingsplatform Digitale Toezichthouders, een samenwerkingsverband dat eind vorig jaar is opgericht.

Alles bij de bron; Tweakers


 

De website van het Russische persagentschap TASS is aangevallen door hackers en toonde een anti-Poetinboodschap aan Russische burgers. Ook de websites van de kranten ‘Izvestia’ en ‘Kommersant’ zouden getroffen zijn.

Het gaat om een boodschap gericht aan de Russen en tegen de oorlog van Poetin. De aanval wordt toegeschreven aan hackerscollectief Anonymous. Vorige week eiste die groep ook al aanvallen op Russische doelwitten op.

Alles bij de bron; HLN


 

In Oekraïne is live verkeersinformatie tijdelijk niet te zien op Google Maps. Alphabet, het moederbedrijf van Google, zegt tegen persbureau Reuters de maatregelen te hebben genomen om de burgerbevolking te beschermen. 

Normaal gesproken is op Google Maps te zien hoe druk verschillende plekken als winkelcentra of restaurants zijn. Maar na overleg met lokale autoriteiten is die functie nu uitgeschakeld. Meer informatie is daarover niet vrijgegeven.

Google heeft niet alle functies uitgeschakeld. Zo kunnen automobilisten nog wel gebruikmaken van de navigatiefunctie.

Alles bij de bron; NU


 

Afgelopen donderdag verklaarde het hackerscollectief Anonymous de oorlog aan Rusland als een reactie op de invasie van Oekraïne “Hackers over de hele wereld: richt je op Rusland in de naam van #Anonymous, laat ze weten dat we niet vergeven, we vergeten niets”, zo tweette de groep eerder deze week. 

De groep heeft sinds de oproep niet stilgezeten en beweert vrijdagnacht de database van het Russische ministerie van Defensie te zijn binnengedrongen. De hackers hebben vervolgens alle persoonlijke informatie – waaronder telefoonnummers, e-mails en wachtwoorden – van ambtenaren gepubliceerd op Twitter. De originele tweet, met alle informatie, is later door Twitter verwijderd, maar gebruikers hebben al een back-up weten te maken.

Verschillende gebruikers op het platform onderzoeken momenteel hoe de informatie gebruikt kan worden om het regime van Poetin te schaden. 

Alles bij de bron; BusinessAM


 

Anonymous heeft vrijdag nieuwe cyberaanvallen op de Russische regering aangekondigd. Onder meer de website van het Russische ministerie van Defensie is inmiddels uit de lucht, meldt de groep op Twitter.  

Ook verschillende andere websites van de Russische overheid zijn vrijdag niet bereikbaar. Het gaat onder meer om de website van het Kremlin en die van de Staatsdoema. 

Bij de cyberaanvallen van donderdag zou onder meer het netwerk van de Russische staatstelevisie RT zijn platgelegd. Ook de websites van het Kremlin, het Russische parlement, het ministerie van Defensie in Moskou en andere overheidsdiensten waren donderdag onbereikbaar.

Anonymous is een internationale groep hackers die regelmatig digitale aanvallen op overheden uitvoeren. "We zijn ervan overtuigd dat sancties geen effect hebben op het criminele regime van Poetin. We roepen landen die Oekraïne steunen op de banden met Rusland te verbreken en Russische ambassadeurs uit te zetten", laat Anonymous weten. Volgens de groep is de strijd in Oekraïne geen gevecht tussen de NAVO en Rusland, "maar tussen democratie en fascisme".

Alles bij de bron; NU


 

Wij spreken ons uit tegen het coronatoegangsbewijs in al zijn verschijningsvormen. De schade die erdoor wordt veroorzaakt, staat niet in verhouding tot eventuele voordelen voor de volksgezondheid. 

Nu duidelijk wordt dat ook dit coronavirus endemisch zal worden, mogen coronatoegangsbewijzen geen plaats krijgen in de “gereedschapskist” van een vrije democratie en roepen wij de regering en het parlement op om per direct het coronatoegangsbewijs in Nederland af te schaffen. De inbreuk op grondrechten is niet noodzakelijk, laat staan proportioneel. Wij willen een onverdeelde samenleving waarin deelname niet afhankelijk is van een gezondheidspas. 

Ook het Platform Burgerrechten beschouwt het coronatoegangsbewijs als een diep disproportionele inbreuk op de fundamentele vrijheden van burgers die de samenleving verdeelt, zo niet ontwricht. Zie ook de column van voorzitter Tijmen Wisman uit november, waarin hij schrijft:

“Wie niet gehoorzaamt aan de nieuwe wetten van de overheid en niet bereid is om een coronapas te tonen – let wel niet alleen ongevaccineerden, maar eenieder die weigert mee te werken aan de QR-tirannie – wordt uitgesloten. Niet door de overheid direct, maar door de burgers en bedrijven die gewapend met een smartphone en een kapot moreel kompas bereid zijn om als verlengstuk van de staat te functioneren. Vroeger droegen politiemannen een uniform. De agenten van het technocratische uitsluitingsregime dragen een Apple of Samsung.”

De petitie ondertekenen kan hier

Alles bij de bron; OnverdeeldOpenNederland


 

Het Street Art Museum Amsterdam (SAMA), het socialemediaplatform Quodari, het softwarebedrijf Summitto en het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) hebben vrijdag een Nederlandse Privacy Award gekregen.

SAMA haalde de award binnen met het project Privacy First, waarmee het museum probeert de bewustwording van inwoners over privacy te bevorderen. Dat werden uiteindelijk drie muurschilderingen en die zijn tentoongesteld.

Het sociale medium Quodari is vorig jaar uitgebracht en geeft gebruikers zelf de controle over hun data en content. De privacy van gebruikers staat voorop en daarom is Quodari volgens de jury een eerlijk alternatief voor grote, bekende socialemediaplatformen.

Summitto kreeg de prijs voor het ontwikkelen van software voor belastingdiensten om btw-fraude tegen te gaan. "Waar bestaande oplossingen massaal op een gecentraliseerde wijze data verzamelen zorgt deze oplossing ervoor dat btw-fraude kan worden bestreden zonder daadwerkelijk data op te slaan", schrijft de jury.

De aanmoedigingsprijs ging naar het CIP. Volgens de jury heeft het centrum zich het afgelopen jaar ondanks de coronacrisis "enorm ingespannen" om het netwerk onderhouden met digitale webinars, podcasts, workshops en games.

De awards worden sinds 2015 jaarlijks uitgereikt op de Europese dag van de Privacy. De verkiezing wordt georganiseerd door ECP en Privacy First.

Alles bij de bron; NU


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha