Veel termen die betrekking hebben op cybersecurity en privacy zijn alles behalve ingeburgerd. Zo roepen ‘malware’, ‘DDoS-aanval’ en ‘datalek’ nog altijd veel vragen op bij veel internetgebruikers. Dit blijkt uit onderzoek van XS4ALL onder meer dan duizend Nederlanders.

Arjan van Hattum, Security Officer van XS4ALL, hoopt dat mensen zich met bewustzijn en kennis gaan wapenen tegen de gevaren die online op de loer liggen en zo hun online veiligheid verbeteren. Dat die online veiligheid af en toe in het geding is, daar was afgelopen week het levende bewijs van. “Kortgeleden is een groot botnetwerk opgerold dat via malware gebruikersnamen en wachtwoorden van mensen ontfutselde. In Nederland waren er uiteindelijk duizenden computers besmet”, vertelt Van Hattum.

Uit het onderzoek blijkt dat veel Nederlanders meestal niet precies kunnen duiden wat sommige termen precies betekenen. Zo weet 81 procent van de respondenten niet wat een ‘botnet’ is en 41 procent niet wat een DDoS-aanval is. 38 procent tast volledig in het duister bij de term malware. 

Een voorbeeld van een ingewikkelde en nog niet ingeburgerde term is juice jacking. Dat blijkt ook wel uit de cijfers. Negentig procent van de Nederlandse bevolking is hier niet mee bekend. De gevolgen van juice jacking zijn groot en in opkomst. We spreken van juice jacking als hackers via openbare USB-oplaadpunten schadelijke software zoals malware installeren op jouw mobiele telefoon, waardoor ze toegang krijgen tot al je gegevens.

Alles bij de bron; DutchIT


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha