IRMA is een authenticatieapp waarmee Nederlanders op een privacyvriendelijke manieren kunnen inloggen bij bijvoorbeeld overheidsdiensten, maar ook bij commerciële bedrijven.

Gebruikers voeren in de app informatie in over hun adres of leeftijd. Als ze vervolgens moeten inloggen bij een dienst die de woonplaats of leeftijd wil verifiëren kan dat met IRMA. De app bevestigt dan alleen of de benodigde informatie klopt, of een gebruiker bijvoorbeeld inderdaad woont waar hij zegt of ouder dan 18 is. Zo krijgt de dienst niet meer informatie dan strikt noodzakelijk.

De app krijgt met name een nieuw uiterlijk, schrijven de makers wat moet zorgen voor 'duidelijkere en intuïtievere gebruikerservaring'. Onder andere het toevoegen van nieuwe identificatiemethodes is makkelijker geworden, en bij de menu's om dat te doen staat meer uitleg.

De ontwikkelaars van de app, SIDN en Privacy By Design, hebben meerdere gebruikersonderzoeken laten doen naar de app. Bij de onderzoeken moesten gebruikers de app op hun telefoon installeren en er bepaalde handelingen mee doen zoals een digitale authenticatie invoeren. Ook werden er praktische tests gedaan om te zien of gebruikers de app makkelijk wisten in te zetten.

Alles bij de bron; Tweakers


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha