Niets te verbergen is het relaas van prostituee Maud die probeert zich staande te houden in een Nederland waarin alle persoonlijke gegevens van mensen worden opgeslagen in een elektronisch burgerdossier. Dat betekent dat je geen echte privacy meer hebt en je vrijheid beknot wordt, maar het zou het leven ook een stuk gemakkelijker en veiliger maken. 

Maud zit er dan ook niet zo mee dat overheid en bedrijven bijna alles over haar weten. Zij heeft niets te verbergen...  Of toch wel? 

Het verhaal van Maud en Emilia speelt zich af in de nabije toekomst. In 2029 om precies te zijn. Maud zal zo een 25 jaar oud zijn. We weten dat zij is geboren na de eeuwwisseling en dat er van haar een elektronisch kinddossier is met daarin aantekeningen over haar kleutertijd. 

Voorspellingen zijn lastig. Vooral als het gaat om de toekomst. Hoe ziet de wereld er over 15 jaar uit? Als we onszelf 15 jaar geleden dezelfde vraag hadden gesteld, wie had dan de wereld van vandaag kunnen beschrijven op een wijze die we nu zouden herkennen? Wie had toen kunnen bedenken hoe smartphones ons leven zijn gaan beheersen? Wie had durven voorspellen dat er inmiddels meer dan 1,2 miljard actieve gebruikers zijn aangesloten bij een sociaal netwerk dat tien jaar geleden niet veel meer was dan een platform voor studenten van een handvol universiteiten in de VS? En, misschien niet eens van heel andere orde, wie zou de bankencrisis en vervolgens de eurocrisis hebben voorspeld? Of Wikileaks? De Arabische Lente? De onthullingen van Edward Snowden..? 

In het licht daarvan is er weinig in de wereld van Maud en Emilia dat niet zou kunnen gebeuren. Wij overschatten ontwikkelingen op de korte termijn en onderschatten de ontwikkelingen op de lange termijn. Toch kost het ons betrekkelijk weinig moeite om ons een voorstelling te maken van burgerservicemensen in uniform, van overheden die bepalen of iemand kinderen mag krijgen, van euthanasiedwang, vreemdelingenbewaring en olie-oorlogen waardoor een wereldmacht wordt gemarginaliseerd. 

Het verhaal van Maud en Emilia is een geloofwaardige dystopie, een onaangename samenleving waarin we liever niet willen leven. Verontrustend is dat die onaangename samenleving vooral het gevolg lijkt te zijn van keuzes die waarschijnlijk zijn gemaakt met de beste bedoelingen.

Professor mr. dr. G.J. Zwenne, hoogleraar recht in de informatiemaatschappij

Alles bij de bron; Niets te Verbergen [fragment op de site]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha