De politie kan weer volledig wettig flitsboetes uitschrijven. De privacycommissie heeft de politie namelijk toestemming gegeven om de databank DIV te raadplegen, om zo geflitste nummerplaten te kunnen koppelen aan de eigenaars van de voertuigen.

"Op basis van zijn analyse machtigt het sectoraal comité de mededeling van persoonsgegevens van de DIV aan de politiediensten, mits eerbiediging en binnen de beperkingen van de toepasselijke wettelijke en reglementaire bepalingen", klinkt het.

Het Hof van Cassatie besliste op 13 december dat elke verkeersboete die de politie uitschrijft enkel en alleen op basis van een nummerplaat - dus zonder de bestuurder tegen te houden - onwettig was. De politie had een machtiging nodig van de privacycommissie om toegang te krijgen tot de persoonsgegevens van de Kruispuntbank Voertuigen. Na de arresten van het Hof van Cassatie diende de politie nog dezelfde dag een machtigingsaanvraag in bij de privacycommissie, die de aanvraag via een spoedprocedure behandeld heeft.

Alles bij de bron; deRedactie


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha