Mark van Twist, hoogleraar bestuurskunde aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit en de Haagse Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, stelt in de krant dat door de haast van het ministerie van VWS de zorgverleners gingen dwarsliggen. De organisaties besloten pas samen te gaan werken toen VWS het project losliet.

Het onderzoeksinstituut vindt dat de techniek niet de oorzaak is van de problemen met het epd. Sterker zelfs de ict-infrastructuur is redelijk geslaagd. Het epd werd uiteindelijk niet gerealiseerd doordat er te veel partijen bij de besluitvorming betrokken waren, ieder met eigen belangen en meningen en het ministerie, dat de regie over het epd had, niet lukte om een precies beeld te ontwikkelen wat het epd zou doen en waarvoor het was bedoeld.

Nadat het epd niet door de Eerste Kamer kwam, wordt er nu aan een regionale variant gewerkt waarin de patiënt centraal staat. 

Minister Edith Schippers van VWS heeft daarvoor wel alsnog 2 miljoen euro beschikbaar gesteld om aan die regie en zeggenschap van de patiënten vorm te geven. 

Alles bij de bronnen; automgids & computable 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha