×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 92 niet laden

Door slechte beveiliging en onbetrouwbaarheid bestaan grote risico's voor elektronische databases. In de praktijk kan veel misgaan met digitale systemen zoals de ov-chipkaart, het elektronisch patiëntendossier en de gemeentelijke basisadministratie.

Na onderzoek van zes digitale dossiers komt onderzoeksbureau Rathenau Instituut tot de onthutsende conclusie dat veel van onze gegevens in de bestanden niet veilig zijn. Bovendien heeft het publiek amper rechten met betrekking tot de systemen. Het recht om eigen gegevens in te zien en fouten te corrigeren is in de praktijk een wassen neus.

De gemiddelde Nederlander komt in 250 tot 500 publieke of private bestanden voor. Deze zorgen voor gemak, maar databases zitten ook vol risico's, schrijven de onderzoekers.

Zo is de ov-chipkaart door een verkeerd gekozen chip zo makkelijk te kraken, dat hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs spreekt van 'een open portemonnee'. Er blijkt grootschalige fraude mogelijk, die vaak pas veel te laat ontdekt wordt. Het is de onderzoekers daarnaast een raadsel hoe de centrale computer van Trans Link Systems, waar tot in detail de gegevens van chipkaartgebruikers worden verzameld, is beveiligd. Ook is onduidelijk hoe de kaarthouders worden beschermd tegen fraude en fouten van de vervoerders en Trans Link zelf.

Lees alles bij de bron; telegraaf

Hier is het bericht op de site van Rathenau zelf te lezen

Hier een artikel over dit onderwerp op webwereld

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha