Ziekenhuizen moeten patiëntengegevens binnen heel Europa gaan delen. Deze oproep doet het Amsterdamse Onze Lieve Vrouw Gasthuis- het OLVG. Artsen missen nu cruciale informatie bij het helpen van toeristen op de Eerste Hulp.

Het OLVG pleit overigens niet voor de invoering van een patiëntdossier. 'Dat is een te moeilijke constructie. Een internetportaal zou bijvoorbeeld beter werken. Zo'n portaal moet het mogelijk maken om de verschillende systemen met elkaar te laten communiceren.' Volgens kinderarts Felix Kreier moet niet de overheid, maar de industrie zelf hiermee aan de slag gaan. Samen met de patiënt moet volgens hem de mate van privacy worden bepaald.

Eric Verheul, hoogleraar informatiebeveiliging aan de Radboud Universiteit, verwacht dat het nog een hele klus zal worden. 'In Nederland is het al een hele uitdaging. Als je als Groninger in Amsterdam bent heb je al hetzelfde probleem. Technisch is het eenvoudig. Maar het probleem is dat patiënten niet zomaar elke arts toegang willen geven, dat is precies de discussie waarom het patiëntendossier in 2014 is gesneuveld. Wat je zou kunnen doen is de mogelijkheid creëren voor patiënten om aan te geven dat het in nood wel mag.'

Alles bij de bron; BNR


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha